Nybyggnation av hus

Det är mycket att tänka på vid nybyggnation av ett nytt hus. Det första som kostar mycket pengar är tomten. Om du planerar att bo nära en stor stad kan tomten kosta upp till 10 miljoner kr. Det gäller här att vara strategisk och välja rätt tomt. Det är bra om du lyckas pricka in ett område som kommer att byggas mycket på de kommande 10 åren. De gör att värdet på din tomt kommer att gå upp när fler och fler hittar till området. Det gör också att det byggs fler och service butiker och det skapas också fler jobb.

Nu är det mer än tomt du skall införskaffa dig. Nästa dyra del av din nybyggnation är grunden och markarbetet. Det gäller att ha gjort en ordenklig förstudie på tomten för att inte överaskas över att det behöver sprängas eller liknande. Just att spränga är väldigt dyrt.

När väl tomten och grunden är lagd blir det lite enkalre att räkna på resterande kostander. Du skall dock ha i åtanke att du under hela byggnationen kommer vilja ha mer och mer extra tillbehör. Du kanske vill ha stenbänk i köket ändå. Det kostar lätt 10 000 kr. Och så vill du ha bättre el system och där rök 20 000 kr till. Det byggs lätt på. Du bör alltså hålla dig till din budget oavsett om tillbehören lockar.

När bygget är klart och fakturorna börjar komma kan ekonomin lätt bli ansträngd under en tid. Man skall aldrig slarva med att betala fakturor. De skall alltid betalas i tid för att slippa onödiga avgifter. Men de kan också påverka din status i området om du inte betalar för snickarna. De kommer inte bli glada och kommer berätta detta för alla människor de träffar på. Om det dyker upp en situation där du inte kan betala för dig gäller det att låna pengar snabbt. De finns en del långivare som betalar ut lån redan dagen efter.

Lycka till med ditt husbyggande!

Bygga-hus-ekonomi